Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ζώντας σε ένα νέο τόπο: πως βοηθάμε το παιδί μας να προσαρμοστεί;

moving

Αφιερωμένο σε όλους τους γονείς που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό!
Η προσαρμογή σε έναν νέο τόπο – ανεξάρτητα πόσο επιθυμητή ήταν η αλλαγή ή πόσο αναγκαία_ χρειάζεται χρόνο. Ιδιαίτερα για ένα παιδί, που είναι δύσκολο να καταλάβει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης.
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί, χρειάζεται κατ’ αρχάς να αισθάνεστε εσείς οι γονείς ήρεμοι. Κάνατε μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας, Αλλά την κάνατε!
Πως την αντιμετωπίζετε;.
Με τη στάση σας δείχνετε στο παιδί σας πως μπορεί να προσαρμόζεται κανείς σε όσα συμβαίνουν στη ζωή του: με γκρίνια; με τύψεις; ενοχές; προσμονή; θάρρος; αγωνία; άγχος; διαμαρτυρίες; Η αντιμετώπιση σας κυριολεκτικά “γράφει” στο παιδί σας.
Μιλάτε ειλικρινά για το πως αισθάνεστε. Και ακούστε προσεκτικά το πως αισθάνεται το παιδί. Αν βάλει τα κλάματα, απλά κρατήστε το αγκαλιά και αφήστε το να ξεσπάσει. Μην προσπαθήστε να το παρηγορήσετε ή να στρέψετε την προσοχή του αλλού. Αν θέλετε να κλάψετε και εσείς κάντε το. Πείτε του ότι και εσείς στεονοχωριόσαστε/φοβόσαστε/αγωνιάτε, αλλά από την άλλη πλευρά σας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε μία διαφορετική χώρα και να έλθετε σε επαφή με ανθρώπους από όλον τον κόσμο.
Μην το καλοπιάνετε για την αλλαγή. Δώστε του χρόνο και ιδέες να προσαρμοστεί.
Μην ονειροπολείτε την πατρίδα πίσω: Βοηθήστε το να αρχίσει να ζει στο εδώ και τώρα και να απολαμβάνει αυτά που έχει.
ΟΙ  αλλαγές  στη ζωή είναι συχνά αναπόφευκτες και η προσαρμογή σει αυτές αρχικά δύσκολες. Δείτε την μετάβαση σας εκεί σαν μία ευκαιρία να διδάξετε το παιδί σας να απολαμβάνει κάθε στιγμή και να μπορεί να αποδεχθεί και να προσαρμοστεί σε νέα καθημερινότητα. Με χαμόγελο, περιέργεια, προσμονή.
Ισως το ταξίδι σας εκεί και ο τρόπος που το ζείτε να είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που θα διδάξετε το παιδί σας. Πριν λοιπόν καταφύγετε σε ενοχές γιατί δεν μείνατε στην πατρίδα, γιατί το ξεριζώσατε, σταματήστε και αναρωτηθείτε:  τι θέλω να μάθω στο παιδί μου για τη ζωή; Και πράξτε ανάλογα!
Καλή αρχή στη νέα σας ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου